Klik op de foto  om te vergroten
Programma
Facebook jeugd
DCIM/100MEDIA/DJI_0122.JPG
Afgelopen zaterdag heeft onder toeziend oog van vele leden de jaarlijkse jaarvergadering plaatsgevonden. Helaas waren door ziekte een aantal leden, behorende bij de jubilarissen afwezig, en konden ze het officiële gedeelte van de  huldiging van onze 12.5 jarige jubilarissen niet meemaken. De jubilarissen hebben een mooie oorkonde en een prachtige bos bloemen gekregen. De zieke jubilarissen hebben hun oorkonden en een bos bloemen nog nabezorgd gekregen.

Namens alle leden feliciteren wij de jubilarissen in willekeurige volgorde:

Manuela Jansen, Heleen Haenen, Jet en Cor Sonnemans, Fun Linssen, Riana en Peter van Lier, Marlies en Wim van Roy, An Platzbeecker, Truus van Horen, Mien van Ninhuijs, Mia Smets, Wim Smedts.

Na de uitreiking van de bloemen en de oorkonden kon er genoten worden van een rijkelijke dis, verzorgt door een van onze sponsoren;  Henk Arts. Waarna nog gezellig door jong en oud nagebabbeld werd.
Beste schuttersvrienden en vriendinnen.

Afgelopen zondag was het weer zover: na 2 jaar van afwezigheid een nieuw koningsvogelschieten.

Wat weer een genot om met zijn alle aan tafel te zitten om de zorgen en het geleuter in de wereld  even te mogen vergeten.

Om 10:45 verzamelen bij de jumbo en zonder Jan Tomp wordt er niet vertrokken. Dus werd het 11:00. Op naar Peter en Riana. Wat een mooi koningspaar. Aangesloten bij de rest van de schutterij  verder met de winderige tocht, we waren de voorzitter bijna kwijt want die hing bijna met het nieuwe vaandel in de bomen.  En na 2 jaar niet gemarcheerd te hebben viel in de maat lopen ook niet mee.

Enfin na 20 minuten arriveerden we alsnog voltallig op het schuttersterrein. Waarna snel de foto’s werden gemaakt om daarna aan de erg smakelijke dis te beginnen. Na het verorberen van een fikse maaltijd verzamelen onder de schietbomen voor het gebed en de openingsschoten.

En toen kwam het echte werk. Helaas maar 8 dappere schutters die meedingen voor onderkoning.

En na veel gepruts en heel veel hout raken, mede veroorzaakt door een heel vakkundige gebruik maken van Twan de kit-koning, kwam de inmiddels lekkende kip eraf.  Het was na de beurt van Lei Jacobs  dat Jos Haenen de vogel er afschoot. En eerlijk is eerlijk Lei had het voorwerk gedaan.  Dat beloofde natuurlijk iets voor het schieten voor de Koning. Dit, misschien door de inmiddels opgebouwde ervaring, ging wel wat vlugger. Waarschijnlijk was de kit te duur of minder gebruikt?

De vogel kwam er in elk geval sneller vanaf. En wederom ging Jos verdiend met de eer strijken. Onze nieuwe Koning Jos Haenen schoot het verlossend schot. Geweldig man. Een nieuwe koning en koningin Heleen.

Een persoon met twee titels is natuurlijk te veel. Doordat Lei Jacobs als laatste geschoten had, voordat Jos de vogel naar beneden gehaald had, wordt Lei Jacobs onze mooie nieuwe onderkoning.

Zowel Lei als Jos werden door John Timmermans, afgevaardigde van Peel en Maas, plechtig gehuldigd. Een mooi gezicht. Beide heren, wij zijn in elk geval trots op jullie.

Toen dachten we dat we alles gehad hadden, maar onze jeugdige strijders hebben hun eigen wedstrijd opgezet. En dit op de jeugdkoning. Na 6 doosjes kogeltjes en met veel hulp van Wilma en Ank schoot Tom de vogel er af.  Een mooie opstap voor het volgend jaar Tom !!

En toen, toen konden we gaan feesten en deze geweldige dag afsluiten.

Beste Schutters en schuttersvrienden geweldig bedankt voor jullie opkomst en hopelijk zien we elkaar spoedig weer.


Het Bestuur.
De konings is afgetreden lang leven de nieuwe Koning.
Zondag 24 april 2022

Zaterdag 7 mei 2022
Voor verslag en uitslagen van SCNL Maasbree, gehouden op 7 mei 2022
KliK   
HIER

Zondag 22 mei 2022
Eerste Bondsfeest van het jaar in de Reuver.


Zaterdag 14 mei 2022
Op het koningsbal zijn de leden: Jan Wijnen, Chrit Amendt en Lei Linssen gehuldigd voor het 50 jarig lidmaatschap en Jan van Horen voor 25 jaar lidmaatschap.  (Zie foto-album)
Een magere opkomst van geüniformeerde leden bij het eerste bondsfeest van het jaar.

Toch mijn petje af voor diegenen, die de moeite hebben genomen om mee te lopen in de optocht, terwijl men niet mee schiet. Fijn dat diegenen die aanwezig waren deze dag, ons prachtig koningspaar  hebben ondersteund.

Een mooi Bondsfeest was het wel, goed georganiseerd en het Schuttersveld was goed bezet. Muziek was erg gezellig,alleen jammer dat de volume knop nog veel te hoog stond. Maar al met al een geslaagd eerste bondsfeest in Oppe  Reuver,zeker met het feit dan Heleen en Jos met de tweede prijs als beste koningspaar aan de haal gingen.

Ondanks alle moeite van onze zwoegende buksmeester, was het schietresultaat niet om over naar huis te schrijven. Geen enkel team drong door tot de tweede ronde. Misschien zijn wij net als kleine dieseltjes en hebben we gewoon wat tijd nodig om op te starten.

Misschien een vergeefse oproep aan onze leden maar bij deze probeer ik het alsnog  en hoop dat bij het volgend bondsfeest meer schutterijleden de moeite nemen om aanwezig te zijn, al is het maar om ons fiere koningspaar en schutters te ondersteunen.

Nico

Verslag en uitslagen SCNL Sevenum
KLIK HIER

Drietallen wedstrijd
Op 2e pinksterdag werd er weer een drietallenwedstrijd georganiseerd.
Ondanks moeilijke weersomstandigheden (het waaide heel hard) werd er toch nog redelijk geschoten. De uitslag van de dag 
3e het trio Peter Bessem, Lei Janssen, Nico Linskens.
2e het trio Nico Linskens, Truus Wijnen, Wilma Linskens.
Winnaars werd het trio Jos
Maandag 6 juni 2022
Eindelijk, na twee jaar weer een OLS, in Meijel.

Gezien de afstand hoefden we ook niet zo vroeg te vertrekken vanuit Maasbree. De bus zat weer eens gezellig vol.  En de gemiddelde leeftijd in de bus was, ondanks de corona, aanzienlijk gedaald vergeleken met voorgaande jaren. Van Maasbree naar Panningen en door naar Meijel
.
Voor twaalf uur arriveerden we al op de schutterswei. En of we welkom waren!! We konden al  na 5 meter achter de toegangspoort meteen bonnen kopen. Ook de inflatie voor het gebruikmaken van het toilet had toegeslagen.

Het terrein was prachtig ingericht met een grote blauwe artistieke tent. Na 2,5 uur konden we ons opstellen voor de optocht. We hadden dit keer zelfs twee prachtige bordjesdragers, de kleinkinderen van Piet Joppen, waarbij Piet zelf het vaandel mocht dragen. Gevolgd door onze koning Jos en koningin Heleen. Wederom een prachtig koningskoppel. Wel geassisteerd door een grote groep slagwerkers en geüniformeerde leden. Diegenen die niet mee konden lopen waren ook aanwezig.  En ik vond, dat het er ook prachtig uitzag. Ondanks dat we niet in de prijzen zijn gevallen zag het er wel geweldig uit. De jury heeft er dus weer geen verstand van gehad! Of kwam het door het feit  dat we geen onderkoning hadden?  Volgens mij had dat iets te maken met op iets gematigde leeftijd nog als 25 plusser te willen gaan zeilen? Toch fijn dat hij ondanks zijn handicap als toeschouwer aanwezig was
.
Na een lange optocht met veel oponthoud kwamen we terug op het Schuttersveld. We werden daar onthaald door onze dames en schuttersvrienden en ja onze zeer enthousiaste jongelingen. Die zelfs de F1 even negeerden. De tempartuur in het lichaam, ging na dit onthaal en de aanmoediging meteen naar beneden.
 
En toen mochten we gaan schieten, we kwamen, zagen en waren weer weg. Het schieten was ondanks het goede werk van Peter, John, Jos, Hay en Frans, en zeker niet te vergeten Lei onze rustige en geweldige buksmeester, snel ten einde. Voor het eerst mocht ondergetekende voelen wat ook een aantal andere OLS schutters hebben mogen ervaren. Maar hoe mooi  is het dan dat je getroost en opgevangen wordt door alle  overige leden en schuttersvrienden.

Niet alleen wij hadden last van de verraderlijke wind maar ook de overige 97 schutterijen die de eerste ronden al het veld moesten verlaten. In de tweede ronden kwamen er nog 34 schutterijen terug, waarvan er nog eens 10 afvielen.  De OLS federatie koos eieren voor haar geld en stopte hierna de wedstrijd om as zaterdag verder te kavelen.

Tijd om te feesten en het verdriet zo snel mogelijk te vergeten.  Als daar een prijs voor gegeven kon worden, hadden we zeker wel een kans gemaakt. De sfeer zat er goed in, zelfs op de terugweg.  De Wiener Sängerknaben zouden zich de vingers stuk bijten als ze deze zangtalenten in de bus hadden gezien. Een geweldige sfeer, bedankt vrienden en vriendinnen.  Chapeau !!!! En op naar …………?


Nico

Eindelijk een OLS
zondag 3 juli 2022


3de plaats Kiët Saks
2de plaats KDK 2.0
Winnaars  Jachthut Dubbrook
Koning  Tom Verhaegh  KDK 3.0
Onder leiding van een aantal nieuwe leden in samenwerking met de jeugdcommissie is Kiëteknalle een zeer succesvol evenement aan het worden. Trekpaartjes Marijn en Tom zorgden voor de geweldige publicatie en vooral voor het enthousiasme, met hulp van de ander jeugdige leden laten ze zien dat de jeugd binnen de schutterij echt toekomst heeft. En dat hieruit iets heel moois kan groeien.

T.o.v. vorig jaar waren door diverse publicaties via posters en facebook het dubbele aantal aanmeldingen. Hierdoor gingen 6 teams met elkaar de strijd aan om het beste team Kiëteknalle 2022 van Maasbree te worden. De weergoden waren ons erg goed gezind dit jaar. En onder een brandende zon werd er geschoten. De buksmeesters hadden her er maar druk mee. En gedreven zoals altijd, namen ze de nieuwe schutters onder hun hoede. Onder aanmoedigend en toeziend oog van een groot aantal  leden, kon het schieten beginnen. Nee, nog even wachten, want Fun moet de Jachthut nog aanwijzingen geven.  Na 4 rondes met de grote bollekes en 2 rondes met de kleine bollekes kwam er pas in de laatste ronde een winnaar. Marijn, algemeen wedstrijdleider, die de score nauwkeurig bijhield, kon een winnaar uitroepen. Het is dit jaar Jachthut Dubbroek geworden (instructies Fun ?), een welverdiende tweede plaats ging naar KDK 2.0 en op de derde plaats Team Saks.  Helaas maar volgend jaar beter, vielen KDK 3.0, de Scheive Boch en Bocht 21 buiten de prijzen.  Maar hun sportiviteit en enthousiasme zou zeker een ere prijs verdienen.

De eer, de wisselbeker en 40 consumptiebonnen was de hoofdprijs voor het beste team. De tweede plaats verdiende 20 bonnen en de derde plaats 10.

Na het team schieten was er een nieuw schietelement dit jaar;  wie wordt de nieuwe Kiëteknalle koning 2022.  Twan had zich weer gegeven en had een prachtige vogel gemaakt. Onze dank hiervoor.

Uit elk team mocht een schutter mee schieten voor koning Kiëteknalle 2022. En de zes schutters gingen zeer gemotiveerd aan de slag en wilden voor de eer van hun team de vogel winnen. Desnoods  met lat en al, maar eraf gaat ie. Maar de kit meester krijg je niet zomaar klein, het duurde dus ook lang voordat de vogel uiteindelijk viel. Het is Tom Verhaegh geworden van KDK 3.0. Een terechte trotse winnaar met een enorm trotse kiët. De vogel zal vereeuwigd worden in hun nest.
Proficiat Tom.

Daarna werd onder het genot van een glas bier en verse snacks (ondanks dat Truus nog steeds geen bokworsten had voor mij) nog genoten van een prachtige geslaagde dag. Aan allen die aan deze dag hebben meegewerkt, de kiëte, de leden die zijn komen kijken, de organisatie m.n. Marijn, Tom, jeugdcommissie en overige jeugdleden, buksmeester, vogelmaker, snackbereiders,  dank voor jullie inzet en enthousiasme. Jullie met zijn allen hebben weer voor 4 nieuwe aanmeldingen gezorgd. Op naar 2023?

Nico
Kiëteknalle 2022

Winnaars: Stef Peeters en Jan Jongbloed
Na afwezigheid van twee jaar konden wij weer “wildschieten”, samen met onze Blerickse vrienden van Thomas van Aquino. Het weer zat ons niet erg mee, maar dat kon de pret niet echt drukken.  Wat een feestelijk weerzien was dit. Oude gezichten maar ook nieuwe gezichten van beide schutterijen, jong en oud.

Zoals ook in de vorige versie van wild-schieten hebben we mix-teams gemaakt van 4 personen, twee leden van Blerick en twee leden van Maasbree. 10 Teams deden in totaal mee aan dit geweldig feest.  Deze 10 teams werden gesplitst in teams die met de Blerickse buks en teams die met de buks van Maasbree moesten schieten. Na elke ronde van 3 schoten werd er met de buks geruild zodat ieder schutter met beide buksen had geschoten. Het optekenen was bij afwezigheid van opper op-tekenaar, Jan Tomp,  in goede handen bij onze Lei Janssen. Onder militaristisch toezicht werd er strikt gehandhaafd. Wat ook weer niet al te moeilijk was, gezien de echte broederschap van de twee schutterijen. Door de regen hebben we maar 3 rondes kunnen schieten. Na deze drie rondes kwam er een winnend team (minste missers) uit de bus. Uit dit winnend team kwam dan ook de winnaar van het wildschieten. De schutters uit het winnend team met de minste missers zijn de winnaars geworden. Eentje met de minste missers uit  Maasbree en eentje uit Blerick.  Het systeem zorgde wel voor een verrassing aan Blerickse kant. Nadat  de jury onder toeziend oog van Fun de punten bij elkaar geteld had, kwam er zicht op de winnaars.

Jan Jongbloed werd de verrassende winnaar (dat vond hij zelf) van Blerick en Stef Peeters (een van de jonkies van Maasbree) de winnaar van Maasbree. Beide heren werden beloond met een cadeaubon.  Wel verdiend heren.

Alle overige schutters kregen zoals gebruikelijk (prachtige prijzen, uitgezocht door Heleen) ook een mooie prijs die volgens rangorde uitgekozen kon worden. Het mooie en enorm plezierige zooitje ongeregeld kon nog lang na genieten van een lekkere pot bier en af en toe een shotje.

Ook dit wildschieten kan in het archief worden bijgeschreven als een dag van echte schuttersbroederschap.

Bedankt lieve Blerickse schuttersvrienden.

Nico
Wildschieten 2022
Op de 11 van de 11 2022  een Ceciliafeest houden? De verwachting was ook dat een aantal leden de opening van het carnavalsjaar zouden verkiezen boven ons jaarlijks Ceciliafeest. Deze verwachting was onterecht met een hele goede opkomst van de leden voor dit prachtig feest.
 
Zoals gewoonlijk wordt na de opening begonnen met het vullen van de maag, dit keer door een geweldig goed verzorgde en vooral lekkere dis van Wijnands. Voor het natje werd gezorgd, wederom door de beugelclub. Prachtig dat verenigingen elkaar helpen.
 
Na de dis de huldiging van de Jubilarissen. Het waren er 6 dit jaar die 12.5 jaar lid zijn. Tiny en Piet Seelen, Aad van Deursen, Thijs Driessen, Lei Janssen, en Jan Manders van harte gefeliciteerd en op naar de 25.

Na de huldiging nam de DJ de muziek over. Onder de professionele pet van Matje kwam er leven in de brouwerij, er werd zelfs gedanst. Wel veel vrouwen op de vloer en jawel hoor een charmante lonesome ridder; onze penningmeester. De overige mannen hadden het in de rug, voet of moesten hun toevlucht nemen op de WC.  Maar eerlijk is eerlijk er werd wel door deze groep flink meegezongen. En af en toe was dit ook zuiver.

Beste schuttersvrienden dank voor jullie grote opkomst en gezelligheid. En laten we hopen dat we dit, in volle gezondheid, volgend jaar gezamenlijk weer kunnen herhalen.

Het Ceciliafeest 2022 is wat mij betreft heel goed geslaagd met dank aan Liesbeth en Heleen voor het organiseren hiervan.

Nico

Een geslaagd Ceciliafeest

Op vrijdag 13 januari hebben we voor de derde keer het Kiëtteknalle georganiseerd. Door corona hebben we spijtig genoeg twee jaar dit leuke evenement niet door kunnen laten gaan.
Maar in 2023 kon het gelukkig weer en hebben we weer een leuke groep schutters bij elkaar gekregen.
In totaal hadden we 6 teams onder onze buksen staan die met elkaar de competitie aan zijn gegaan.
We hebben maar liefst 5 rondes op de dikke bölkes geschoten, en daarna nog eens 4 rondes op de kleine bölkes, dit is erg veel
😅.
Uiteindelijk kwam Kiët BAM 2 als beste uit de bus Mike, Marijn en Vinnie hadden maar liefst same 70 bölkes er af geschoten.
Als tweede eindigde kiët Parkiët 2 met schutters Robin, Stan en jaap onder de buks met 68 bulkes eraf, op de derde plaats eindigde hun kiëtgenote Ruud, Mike en Wouter van kiët Parkiët 1 met 64 punten.
Als beste schutter van de dag rolde Robin Titulaer naar voren, hij schoot er 26 bölkes af.
De gewonnen prijzen worden uitgereikt tijdens het Britse Dörps Scheete, exacte datum is nog niet bekend.
In 2024 volgt zeker weer een nieuwe editie van het kiëteknalle.

Voor foto's klik
hier

Kiëtteknalle
De weergoden waren ons dit jaar iets minder goed gezind. Om kwart voor tien viel er her en der nog een druppel regen, net genoeg om nat te worden.  En het weer was grijs tot midden van de middag, waarbij de zon zich heel af en toe liet zien. Desalniettemin hadden we tijdens ons evenement droog weer en mogen ons toch dankbaar tonen.
Om 11:00 uur was de opstelling bij de Jumbo, waarna we ons prachtig koningspaar Jos en Heleen op zijn  gaan halen.  Het was weer een heel mooi gezicht om zoveel geüniformeerde leden te zien, die de moeite hebben genomen om een respecteert koningspaar op te halen.
De stoet werd hartelijk ontvangen bij huize Haenen. Verwelkomend met een uitzonderlijke lekkere borrel. Na deze genuttigd te hebben werd de stoet onder “professionele” begeleiding voortgezet naar het schuttersterrein. Af en toe uitwijken voor de honden en het geheel weer in gareel brengend, met dank aan onze Wiel die duidelijk solliciteerde naar de functie van commandant. Enfin, aangekomen op het schuttersterrein was het tijd voor de foto. We waren zeer aangenaam verrast dat ook onze Ghiel aanwezig was en met ons op de foto wilde. Onder regie van Ghiel kwam er vaart in het maken van de foto. We waren namelijk voor het eerst te vroeg klaar waardoor we moesten wachten op het eten. Maar eerlijk is eerlijk, zeer zeker de moeite waard. Ook dit jaar werden onze smaakpupillen verwend.  Om kwart voor drie werd er verzameld onder de schietboom voor het gebed en de openingsschoten door onze burgemeester en wethouder.  Na de openingsschoten werd er voor  onderkoning geschoten. Er hing dit jaar een prachtige vogel in de hoogte, wederom gemaakt door Twan. Na 31 schoten kwam hij naar beneden.  Het was John Wijnen die het perfecte schot loste en mag zich in 2023 als onderkoning kronen. Na een klein intermezzo kwam de beurt aan de koningsvogel, Deze was iets lastiger om naar beneden te halen. 7 schutters vochten voor de eer en in schot nummer 53 was het Wiel Blomen die de vogel in de roos schoot. Onze Wiel is dus de nieuwe welverdiende trotse koning 2023. Wiel namens al je schuttersvrienden gefeliciteerd.
Zoals het zich hoort werden inj het bijzijn van schutters, zowel niet als wel geüniformeerde, in een kring  de koningen gehuldigd en mogen we concluderen dat ook dit jaar weer een geweldig koningsvogelschieten hebben beleefd, die voor het eerst in geschiedenis al om kwart over vier naar beneden kwam.
Namens het bestuur danken we alle leden, vrienden en kennissen die fysiek dan wel geestelijk aanwezig waren, want zonder jullie is het feest absoluut niet compleet.

Koningsvogelschieten 2023
Het lag in de bedoeling om onze Koning Wiel thuis bij zijn nieuw huis op te gaan halen. Maar de weergoden hadden niet zo’n geweldig humeur vandaag. Hierdoor is op het laatst moment besloten om de felicitaties in het Schuttersgebouw te laten plaats vinden. Nog geen half uur na de mededeling werd het alsnog droog en heeft het ook niet meer geregend, was dit een slecht omen?
Nee totaal niet.
De onderkoning John en koning Wiel  werden in het schutterslokaal in het zonnetje gezet. En onder het genot van een lekker “schotje” met dank aan Wiel, werd het feest ingezegend. Maar eerst een serenade, nee correctie zelfs twee van onze drumband die speciaal hiervoor gekomen waren.
Hierna  konden de aanwezige leden en  schuttersvrienden John en Wiel feliciteren. In tegenstelling tot het vorige koningsbal was er door het bestuur gekozen voor een live-entertaining.   En het werd weer als vanouds gezellig en ja hoor de dansvloer was ook bezet.  En voor diegenen die de danscursussen gemist hadden een reeks polonaises.
Niet alleen voor ons koningen was het een geslaagde avond, maar ook de aanwezige leden, althans die zich dit nog kunnen herinneren.
Wiel en John bedankt voor dit geweldig en gezellig feest.

Een geslaagd Koningsbal

Drie-tallen wedstrijd
Op een mooie Pinksterdag……….
Iedereen kent dit liedje wel. En dat was voor ons niet van toepassing er moest gewerkt worden. Want wij hebben op Pinkstermaandag  traditioneel de
3-tallenwedstrijd.

Er hadden zich 15 personen aangemeld voor dit evenement en één, tijdige blinde, want die moest op de fiets zijn lenzen gaan halen.  In de eerste ronde bleven er niet veel kaarten over, de zon precies op het bolletje en een strakke wind deden er geen goed aan. Na de eerste ronde kwam de tweede en derde. Indien iedereen foutloos zou zijn geweest, dan zouden we dus 15 kaarten in kavelronden gehad moeten hebben. Het waren er maar 8. De achtste kaart had zich ook nog verstopt. Of was hier een vorm van fraude aan de gang. In elk geval kon de optekenaar zich er weer goed uit l....
De eerste kavel ronde was op grote bollekes en er vielen 2 kaarten af. Dus nog 6 over!

De volgende ronde was dus op kleine bollekes. De zon scheen precies op de bolletjes en er moesten liefst twee paar ogen aan de pas komen om te beoordelen of het schot raak dan wel mis was. Een enkele schutter bleef in de eindronde foutloos, maar ondanks dat resultaat kon het nog even goed zijn dat zijn drietal buiten de prijzen viel. Na maar een ronde kleintjes schieten was het gedaan. Geen enkel team was in de laatste ronde foutloos.  Inmiddels was het ook al 6 uur geweest. De maag knorde behoorlijk.  Er volgde een ingewikkelde telling volgens OLS systeem  en konden we de winnaars bekend maken.
Op de derde plaats geëindigd waren Peter Bessem, Nico Linskens, Jos Haenen
Op de tweede plaats Wilma Linskens, Jos Haenen, Peter Bessem
En een welverdiende eerste plaats was er voor Wiel Blomen, Lei Linsen en Sjohn Wijnen.

Heren Proficiat, wel verdiend in deze zware omstandigheden.
Ondanks dat enkele leden goed hebben geschoten vielen ze dus buiten de prijzen.  Maar zonder deze personen hadden we deze leuke en vooral gezellige dag niet kunnen vieren. Ik zou dus ook zeggen volgend jaar is er een nieuwe kans en moge het lot u dan gunstig gezind zijn.
De Winnaars waren erg sportief en hebben hun geldprijs meteen ingewisseld voor een rondje. Daar is dan met veel  plezier op geklonken. En de frikandellen deden de rest.

Ter afsluiting mijn dank aan zestalkommissie voor deze geweldige leuke middag.

Op naar de frikandellen, ik bedoel naar de volgende keer,

Nico

Vidimus et vicimus

Voor de latijn kenners onder ons, ik dus ook niet, heb dit dan ook gewoon opgezocht, was dit dus absoluut niet aan de orde. Het was eerder we zagen, kwamen..... en konden vroegtijdig naar huis.
 
Een stoet met veel toeschouwers door het dorp Grubbenvorst, georganiseerd door iemand die ons wou pijnigen tot op het bot, niet een keer, maar wel drie keer kwamen we voorbij Clevers en men was daar aan het ijs eten, een geweldig grote coup met veel slagroom. De aardbeien kwamen van Jan, ja, ik zou er nog wat meer zout in de wonden strijken. En het was al zo heet en weer dat ijs…..

Gelukkig hadden ze de optocht goed gepland, kort en het liep lekker door. Daarna de hele meute naar het schietterrein.

De zon zagen we niet, de bollekes ook niet, want we schoten zoals vanouds met aan de achterkant plastic. Dat wij dit afgeleerd hadden was duidelijk te zien aan ons resultaat, echter eerlijk is eerlijk je kon dit ook niemand kwalijk nemen.

Sterker nog: diegenen die mee zijn gegaan om te schieten krijgen van mij een speciaal applaus want met maar 10 schutters wel erg triest gestemd met ons schutterij. En deze tien schutters hebben in elk geval geprobeerd om onze eer overeind te houden. En dan te bedenken dat we in 2013-2014 nog 6, zestallen wisten op te stellen.  Waar is die tijd toch gebleven!!!!

Namens het bestuur, maar vooral namens de zestalcommissie: kom eens mee schieten en laat de kaars niet vroegtijdig doven. Een gezellig 3de helft na het oefenen is ook goed, maar af en toe mee gaan schieten op een echte wedstrijd is toch de kers op taart. Dus schutters goed of slecht maakt helemaal niets uit het gaat immers om de lef.


Nico
2de Bondsfeest in GrubbenvorstHet is zondagmorgen 2 juli 2023 en een zware dag ligt in het verschiet. Na 20 jaar is Schutterij Sint Martinus weer aan de beurt om acte de presence te geven bij de opening van het OLS 2023 in Born. Dit betekent vroeg uit de veren om de bus te halen. Het is behoorlijk winderig deze dag en dat belooft straks wat bij het schieten. Maar dat is straks. Dit jaar een kleine bezetting in de bus. Op het laatste moment moest helaas koning Wiel verstek laten gaan door een ontstoken been van achtergebleven smokkelwaren tijdens het slopen? Een stukje ijzer zat in het been. Erg sneu voor Wiel dat hij dit niet mee kon maken. Diverse leden ontbraken wegens lichamelijke gebreken. Jammer dat we maar met zo weinigen waren voor dit toch wel belangrijk hoogtepunt van ons Schuttersjaar.

Het was een sightseeing van Born, want door allerlei omleidingen had de bus na het bordje Born nog zeker 20 minuten tijd nodig om op de plaats van bestemming te komen.

Het terrein was hard, echter super mooi gelegen en goed ingericht.

De opening was steriel en plechtig en leuk om eens een keer mee te maken.

Met  nummer 3 waren we snel aan de beurt tijdens de optocht door het dorp Born. Onze twee bordjesdragers voorop. Kleinkind van Jan Manders: Tom Verbugt en kleindochter van Piet Joppen: Lois Thijssen. Daarna onze slagwerkers, die gelukkig onze groep in aantal wat heeft uitgebreid. Vervolgens vaandeldrager Piet Joppen, koning Sjon Wijnen die als incognito onder de naam Wiel Blomen van start is gegaan.

Opstelling was wel chaotisch door het ontbreken van ruimte tijdens het opstellen. Maar dit werd ruimschoots goed gemaakt door de vele enthousiaste toeschouwers en een vlotte optocht. Waarbij gezegd moet worden dat de route strak en vlot verliep. Zeker als je als nummer 3 mag starten.

Na terugkomst was het wachten totdat het schieten kon plaats vinden.

Om ongeveer 5 uur werd het signaal gegeven dat de eerste doorgang, waar wij in zaten, kon beginnen. De wind zorgde ervoor dat de bollekes niet stil stonden en eerlijk gezegd vreesden we het ergste. Maar ons zestal, Peter Bessem, Sjon Wijnen, Nico Linskens, Jos Haenen, Jan Manders en Frans Coopmans, onder geweldige begeleiding van Lei Linssen, hield stand,  terwijl er veel schutterijen afvielen. Van onze bond Juliana waren op het eind van de 3de kavelronde nog twee schutterijen over: De  Akkermannen en Sint Martinus. Van Noord Limburg totaal nog drie. De Blauwen uit Meyel maakte het drietal compleet. Ons ultieme doel was al bereikt: wij mochten terugkomen. En diegene binnen de Juliana Bond die nu nog zegt dat Sint Martinus geen goede schutters heeft, mag zich zelf achter de oren krabben.

Wat een geweldig gevoel na 9 jaar weer eens terug te mogen komen.


Het is zaterdag 8 juli 2023.
Wederom vroeg uit de veren voor de bus die om 9:30 uur vertrok. Gelukkig wat meer plaatsen bezet in de bus
.
Schieten zou rond elf uur van start gaan, maar het begon al goed. Door de zon werd het schieten een uur vertraagd.

In de brandende zon kon pas rond 12:00 uur het schieten met de laatste 30 overgebleven schutterijen beginnen. Het kavelen was ons dit keer gegeven.  Na 4 rondes dikke bollekes werd de hark verwisseld voor de 1x1 bollekes. Nu gaat het gebeuren! Met nog 18 schutterijen in de wedstrijd was de spanning (in ons publiek) te snijden. En helaas na de tweede ronde met nog 10 schutterijen in de race ging het mis. Niet alleen voor Bree maar nog andere 6 schutterijen. Twee schutterijen zouden om de 5+6 prijs kavelen. Bree deed mee voor plek 7 t/m 10. Met een verdienstelijke plek 9, huldiging in de tent en een ereschild mochten we trots huiswaarts keren. De uiteindelijke winnaar Sint Antonius uit Nederweert  ging met de Um naar huis. Dus volgend jaar op naar Nederweert.

Om maar met Lei Jacobs woorden af te sluiten: Schutterijvrienden we hebben gezamenlijk twee hele mooie dagen meegemaakt
.
Ondanks dat het slot misschien niet het gewenste slot was, sluit ondergetekende zich graag bij Lei’s wijze woorden aan.

Beste schutters bedankt voor de prestatie maar ook voor de ondersteuning. Een kleurrijke en warme familie.


Nico


OLS in Born 2023

Helaas is op 19 juli van ons heengegaan Jan Wijnen. Bij ons beter bekend als Jan Tomp.

Jan is sinds 1972 lid van schutterij Sint Martinus in Maasbree. Meer dan 51 jaar lid, voorzitter van de Stichting en in 1997 als koning van Schutterij Sint Martinus gekroond, opper op-tekenaar bij OLS en bondsfeesten. Jan een trouw lid die als het even kon de schutterij bezocht, zeker op woensdag, want dan werden er kogels gemaakt.  Een echte trouwe schuttersvriend die menig jonger lid een bijzonder smeuïge verhaal kon vertellen, over hoe het vroeger bij de schut er aan toe ging.  Maar Jan had ook een hele gezonde kijk op de toekomst van de schutterij.  En ondanks dat hij in was voor geintjes, kon hij ook best serieus zijn in bepaalde dingen, zoals zijn schutterij. Altijd klaar voor een gesprek, waar Jan was, daar was vrolijke muziek. Zeer betrokken bij het wel en wee van zijn schutterij en haar leden.

Het is niet te begrijpen, dat we zo’n ware schutterskameraad verloren hebben. Dan lag Jan in het ziekenhuis, plotsklap was hij thuis, kwam stiekem een bezoekje brengen in het schutterslokaal om daarna terug te keren naar dat verschrikkelijk ziekenhuis. Vervolgens werd  hij ernstig ziek en heeft hij afscheid genomen van deze wereld.

Als ze daarboven ook een schutterij hebben Jan, dan mogen ze zich met jou in de handen wrijven. Wij zijn helaas nu niet meer compleet. Jouw lege plek kan niemand invullen. Wij allen zullen je heel, heel erg gaan missen.

Wij wensen Truus, kinderen: Sjon en Erna, Schoondochter en schoonzoon, kleinkinderen  en familie heel veel sterkte toe.
Ter nagedachtenis aan een ware schutterskameraad Jan Wijnen

Zaterdag, 26 augustus, half 3 op het schuttersterrein.

Een strakke hemel met de zon op de bollekes. Met af en toe een donkere wolk die het schieten iets makkelijker kan maken. 12 Enthousiaste schutters, onder leiding van de zestalcommissie, konden onder elkaar gaan uitmaken wie de koningswisselbeker 2023 mee naar huis mocht nemen.
Niemand gaf toe tijdens het schieten, zeker de aanwezige dames niet. De vrouwelijke schutters Truus, Ank, Fun en Heleen, hadden bij onze fanatieke vrouwelijke toeschouwers Margriet, Manuela, en Wilma, een duidelijk voorkeur, het moest een winnende vrouwelijke schutter worden dit jaar. De zestalcommissie werd ondersteund door een professionele omroeper Piet Joppen die telkens met harde stem liet weten wie er nog meedeed om de felbegeerde beker.
Na een aantal rondes op dikke bollekes kwamen de kleine bollekes aan de beurt. Met de zon erop werden ze wel erg klein. En toen ging het ook snel en op zeker moment liet de omroeper weten dat er nog 3 schutters over waren. Heleen, Jan en Nico.  Dus één dame die de heren vandaag een poepje liet ruiken. Tjonge wat was onze Wiel onder de indruk van de schietcapaciteiten van Heleen.
Pas na 42 schoten moest Heleen vandaag haar meerdere erkennen in de winnaar Jan Manders . Maar dat was geen schande, want Jan was vandaag in zijn doen. Het was Jan's eerste keer dat hij meedeed aan dit evenement. En meteen winnen, is erg knap. Jan heel, heel goed gedaan en een applaus van alle aanwezige schutters.
En toen kon de derde helft beginnen. Onder een genot van een glas bier en heel, heel veel stomme wazel werd de dag afgesloten met een prachtige regenboog, die werd vastgelegd op de foto.
Alle aanwezigen, zowel fysiek alsmede met gedachte, bedankt voor deze mooie dag.
We hebben weer ontzettend genoten. Op naar volgend jaar dames. Dan zij er weer nieuwe kansen.
Met dank aan Frans, Peter, Jos, en niet te vergeten Piet voor het organiseren en begeleiden van dit evenement.
Koning wisselbeker 2023

Ieder jaar weer een feest om samen met onze Blerickse schuttersvrienden het jaarlijkse “wildschieten” mee te mogen maken. Helaas waren we dit jaar maar met een man of 16 waarvan 10 schutters. Blerick zette hier een heel team tegenover, met maar liefst 22 schutters.  Maar dat mocht de pret voor ons niet drukken. Gezellig met elkaar kletsen en dan ook nog met gemengde teams schieten. Waarbij misschien de beste schutter van de dag niet met de hoofdprijs ging rennen. De spelregels waren als vorig jaar, uit het beste team (6 schutters) kwam de winnaar van Blerick en Maasbree voort. Voor Maasbree is het dit jaar Ank van Deursen die als beste schutter uit het winnende team naar voren is gekomen. Een geweldige prestatie gezien het feit dat elke schutter met de buks van Blerick en met de buks van Maasbree moest schieten. Ank ging met de hoofdprijs aan de haal, een cadeaubon van 25,00 euro.  Ank Proficiat.

Van onze 10 schutters die mee deden, waren er maar twee schutters foutloos. Thijs en Truus. Helaas mocht Thijs met zijn goede schietkunsten niet  meedingen in de prijzen. Zijn team eindigde als laatste. En als we eerlijk zijn, spelen de prijzen een ondergeschikte rol op deze dag. Het gaat om de gezelligheid en broederschap, volgens Gerrit al meer dan 40 jaar(wordt opgezocht)

En daarbij sluit ik mij graag bij aan, Blerick bedankt, was weer kei leuk deze dag. Op naar volgend jaar en dan in Maasbree.


Nico
Jaarlijkse uitwisseling met
Sint Thomas van Aquino.

Zondag 3 september 2023. De weergoden zijn Broederschap Sint Martinus Tegelen goed gezind. Vandaag zou het 25 graden worden en dat was het zeer zeker ook.

Een relatief korte optocht, waarbij de toeschouwers het lieten afweten, trok door Tegelen. Rond 14:00 uur waren we op het goed verzorgde schietterrein. Tegelen heeft opnieuw geïnvesteerd in twee schietbomen. Die handmatig, maar erg snel van latten konden worden verwisseld.

Wij en met name, wij, waren snel aan het schieten, daardoor moest de A ook erg lang wachten voordat gekaveld kon worden.

Tussendoor was de Ceremonie van aftredend voorzitter Ger Heldens die maar liefst 24 jaar binnen het bestuur van de Juliana bond actief is geweest, waarvan 9 jaar als voorzitter. Hiervoor werd Ger dan ook benoemd tot ere voorzitter van de Juliana Bond. Namens alle leden van St Martinus Maasbree gefeliciteerd Ger en bedankt dat jij zoveel energie en tijd hebt gestopt in de schutterswereld van Noord Limburg.
.
Vervolgens werd de nieuwe voorzitter Peter Relouw geïnstalleerd. Wij wensen Peter wijsheid en ontzettend veel plezier in zijn nieuwe voorzitterschap.

Na een half uur kon rond half 7 het kavelen voor ons A team beginnen. Helaas heeft het B team, dat ontzettend zijn best heeft gedaan, het kavelen niet gehaald. En het ging bijzonder goed met het A team, bestaande uit  Peter, John, Nico, Jos, Hay en Frans met onze geweldige buksmeester lei Linssen.

Het A team eindigde gezamenlijk na 4 ronden kavelen met Helden als eerste. Goed gedaan mannen. Maar dat was nog niet alles deze dag. Een draagtas vol met prijzen deze keer.  Wie nu zegt dat Sint Martinus niet in de prijzen kan vallen moet onderstaande lijst maar eens bekijken

     >  Een derde prijs voor vaandeldrager (Piet Joppen)
     >  Een tweede prijs voor Piet’s kleinkind Loïs. Onze fiere en mooie   
         bordjesdrager. Goed gedaan Loïse. En natuurlijk Pap en Mam die altijd               
         voor taxi en als toeschouwers aanwezig zijn.
     >  Mooiste geheel 3de Prijs
     >  Beste houding 2de Pijs
     >  Beste defilé 1ste Prijs.

Deze super dag werd afgesloten in het donker.
Bondsfeest Broederschap Sint Martinus Tegelen

De voorbereiding was intens, met vereende krachten is er door diverse leden een prachtig terrein opgezet, klaar om de gasten te ontvangen op 17 september.

Zondag, 17 september, de dag startte met regen maar rond 08:00 uur was het droog, warm en een hoge luchtvochtigheid.

Na een hele mooie ontvangst voor de kerk kon de stoet beginnen. Met opzet is er voor gekozen om de ontvangst en speeches voor de kerk te houden, klein maar knus en vooral een positieve uitstraling naar het publiek.

Met de fanfare voorop kon de korte stoet beginnen. Waarna de hele meute naar het schuttersterrein kon trekken.

Eigen roem stinkt, maar het lag er prachtig bij. De opstelling en de tenten lagen compact en heel gezellig bij elkaar. Hierdoor bleef de magere opkomst (overige schutterijen) voor een Dekenale  geflatteerd. De inrichting was precies zoals we het bedoeld hadden. Er waren alleen loftrompetten vanuit de deelnemende verenigingen en bezoekers. Een zeer geslaagd Dekenale feest. Moe maar voldaan konden we huiswaarts gaan.  Met een bijzonder trots gevoel op onze vereniging.

Aan allen die dit tot stand hebben gebracht en ook moeders de vrouw die thuis maar kon wachten wanneer haar partner weer naar huis zou komen, een dank je wel, voor de bijdragen aan dit geweldig feest.
Een geslaagd dekenale feest
Helaas is op 19 november 2023 van ons heengegaan Jac Daniëls.
Jac was sinds 1960 lid van schutterij Sint Martinus in Maasbree. Ruim 63 jaar. Onderscheiden met de ere-medaille van 60 jaar trouw lid. Iets wat altijd bij zal blijven. De uitdrukkingen op Jac’s gezicht tijdens deze uitreiking waren prachtig; hoe trots kun je zijn op je schutterij.

Helaas kampte Jac allang met een ziekte en de laatste jaren moest hij steeds iets inleveren. Echter de verhalen van vroeger over het schutterijwezen zullen altijd blijven verder leven en overgedragen worden aan de volgende generatie.

Jac, namens alle leden van de schutterij, bedankt voor alles wat je gedaan hebt, je lach en je positieve kijk op het leven. We zullen je missen.
Namens de beschermheer, bestuur en leden van de Schutterij Sint Martinus wensen we Wies, kinderen en klein kinderen, heel veel sterkte toe.

Ter nagedachtenis aan een ware schuttersvriend Jac Daniëls

Vandaag hebben Jan Manders en Sjon Wijnen hun certificaat ontvangen
vanwege  de cursus buksmeester die zij vandaag hebben afgerond.

Heren van harte gefeliciteerd.
Beste schuttersvrienden en vriendinnen
Zaterdag 9 december 2023


Vrijdag 22 december2023

                               BeugelenDeze avond hebben we een beugelavond geregeld
Bij onze vrienden van Vereniging De Treffers.
Veel leden gaven hier gehoor aan.
Het was erg gezellig.
Na een aantal rondes gebeugeld te hebben,
zijn we wat snacks gaan halen bij Marc Greijn de Snackbar.
Waar ieder en lekker van heeft gegeten.
Daarna moest er nog een winnaar uit de bus komen.
Sjaak Nijssen en Piet Joppen werden eerste; proficiat heren.
Crit Amend en Margriet Zwaneburg werden tweede.
Leo Jacobs en Berry Brouwers werden derde
Heren en Dame jullie ook gefeliciteerd
Dus deze avond was ook weer geslaagd en voor herhaling vatbaar.

Het bestuur.